Şanlıurfa Sıra Geceleri Her Zaman Merak Edilen Bir Etkinlik Olmuştur.

Gelin Size Sıra Geceleri Nasıl Başladı? 

Bunu Anlatalım. 

Şanlıurfa Sıra Geceleri Önceden Sıra Gecesi veya Sıra geceleri yada eski adıyla dostlar arasında sıra gezmek demek daha doğru olur.
Şanlıurfa'da Sıra geceleri Osmanlı Döneminden Kalma, Bir Etkinliktir. Halk kültüründe saz, söz üzerine sohbet yapılan ve toplantıların müzik eşliğinde  yapılan dost meclisidir. 

Sıra gecesi Ariflerin söze geldiği çırakların dize geldiği şiirlerin saza geldiği gecelerdir.  Sıra gecelerinin günümüzde en çok bilinen ve tanınan sanatçılarından Seyfettin SUCU, Kazancı BEDİH, İbrahim TATLISES.

Bu önemli ve eğlenceli gecede kullanılan sıra kelimesi aslında dostların kendi aralarında her hafta birinin evinde yapılıyor olması.  halkın içinden gelen ve günümüze kadar yayılmış olan bu gecelerde ikramın da bir o kadar bol tutulması da gelenek ve göreneklerdendir. Ayrıca bu gruplara diğer sıradakilere haber verilmeden başka misafir çağrılmazdı.

Sıra geceleri Şanlıurfa'nın tarihinde de önemli bir yer tutmaktadır. İngilizler 24 Mart 1919'da Mondros mütarekesinin 7. maddesi gereğince Urfa'yı işgale başladıklarında ufak grupları bulmak ve dağıtmak için ajanlar kullanıyorlardı. Halkın bir arada bulunmasını istemiyorlardı. 

Fakat 5 Eylül 1919'da 12 kişi Binbaşı Ali Rıza beyin önderliğinde gözlerden uzak bir yerde düzenlenen sıra gecesinde bir araya gelmişlerdi. Gece yarısı binbaşı Ali Rıza bey ve arkadaşları Müdafaa-i Hukuk Urfa şubesini işte bu sıra gecesi esnasında kurmuşlardır. Ve on iki arkadaş Urfa'yı düşman işgalinden kurtarmak için Kur'an'a el basarak yemin etmesiyle birlikte, Urfa için kurtuluş savaşı başlamıştır.

Tarihçesi ile günümüze hala ışık tutan ve her zaman aranan sıra gecelerinde yer almak isterseniz Detaylı anlatmak isteriz. dost meclisimiz, Konuk evimiz  sizin için hazır durumda tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmek.
12.09.2022 22:44
Copyright © 2022 Şanlıurfa Sıra Geceleri Hızmalı Konuk Evi
Yiğit Web Tasarım Proğramlama